Welk type radiocommunicatie? 2 vragen die bijna alles bepalen

DMR VS Analoog VS POC: Kwaliteitstest

Met of zonder vergunning ?

Vergunningsvrije walkietalkies maken gebruik van de PMR446 frequentieband. Deze bestaat uit 16 kanalen.
Hierdoor is dit een toegankelijk open netwerk voor iedereen maar omdat deze frequenties voor iedereen beschikbaar zijn, kunnen anderen ook meeluisteren of “inbreken” in uw gesprek.

U betaalt geen licentiekosten, enkel de aankoop van het toestel. Het vermogen van uw walkietalkie is maximaal 0,5W waardoor het zendbereik van deze beperkt is.

Bijkomend bestaat de kans dat het netwerk verzadigd raakt en er geen vrije kanalen meer beschikbaar zijn. 

 

Image
Wilt u zeker zijn van een eigen frequentie waardoor u communiceert zonder dat u gestoord wordt? Dan kiest u beter voor een licentie die aangevraagd dient te worden bij de overheid. Deze optie biedt dan ook meer mogelijkheden zoals versturen van berichten, statussen, gps-coördinaten, koppeling met centrale ...

Analoog of digitaal?
De keuze voor toestellen met een vergunning is de meest bedrijfszekere keuze. Indien u kiest voor analoge walkietalkies met een vergunning zal u heel vaak toestellen hebben met een voordeligere aankoopprijs, maar betaalt u wel een hogere licentiekost. Deze toestellen hebben ook een beperkter bereik, beschikken over een minimale ruis-en omgevingsgeluids
onderdrukking en laten geen datafunctionaliteiten toe.

Digitale radiocommunicatie is vaak de beste keuze door lagere licentiekosten, een groter bereik en meer moge-
lijkheden zoals gps, berichten, dynamische groepsgesprekken en een lager batterijverbruik.
POC (Push to talk over cellular)

POC (push to talk over cellular) is een beproefde technologie die de laatste jaren sterk in de opmars is bij professionele gebruikers.

POC Communicatie verloopt over het 3G / 4G (GSM) data netwerk. Een POC oplossing is een cloud dienst waarbij spraak berichten worden omgezet naar data over internet. Deze data pakketten worden geëncrypteerd en beveiligd tegen afluisteren. Door gebruik te maken van GSM technologie is POC vergunningsvrij.


Het bereik is enkel afhankelijk van 3G/4G GSM dekking, met de huidige GSM dekking is het bereik in POC nagenoeg onbeperkt tot ver over de landsgrenzen heen indien men een abonnement met data roaming activeert.


POC voorziet zowel in privé- als gespreksgroepen. Na het inloggen in de gespreksgroep kan men communiceren met alle actieve deelnemers in de gespreksgroep door, net zoals bij een klassieke Walkie talkie , de PTT knop (Push-to-talk) in te drukken .


Naast spraak kan er ook data zoals o.a. GPS informatie, foto, film- en audiobestanden en alarmering verstuurd worden.


Het beheer van de toestellen kan via een zeer toegankelijk Web-applicatie die indien gewenst ook voorziet in logging, registratie van gesprekken en locatiebepaling.

POC Schema
Image
Doe meer met minder!

Wist u dat door te kiezen voor digitaal u ook bespaart op uw licentiekosten? U betaalt slechts 1 fysieke frequentie maar krijgt beschikking over 2 digitale (voice- of datakanalen). Bij een analoog signaal betaalt u voor 1 fysieke frequentie en ontvangt u dus ook slechts 1 analoog kanaal.