Radiocommunicatie in the field

Gateway koppeling in de cementontginning

Gateway koppeling in de cementontginning

Een bedrijf actief in de cementontginning zocht een oplossing om hun communicatie in de bestaande steengroeve
te professionaliseren. De bestaande analoge portofoons waren verouderd en lieten niet toe om de werknemers en machines te lokaliseren of te dispatchen.

GTV adviseerde een digitaal netwerk geconnecteerd aan een gateway die zorgt voor:

- Professionele lone worker en man-down beveiliging met noodknop, sensoren en dodemansknop
- Interne communicatie tussen medewerkers en het lokale werfbureel
- Zowel individuele- als groepsoproepen
- Communicatie met bulldozers voor het laden van de dumptrucks en graafmachines
- Direct telefoneren met het 10 km verder gelegen moederbedrijf
- Steeds uitbreidbaar tot een veelvoud aan portofoons en groepen zonder basisinvesteringen

De opzet bestaat uit walkietalkies met gps die werken over een centrale repeater. Deze is op zijn beurt gekoppeld met een (via internet verbonden) gateway. Hierdoor gaat u naadloos over van radio naar gsm, sms, e-mail, telefonie, telemetrie, IoT ...

Combinatie radiocommunicatie en een (cloud)telefooncentrale

Combinatie radiocommunicatie en een (cloud)telefooncentrale

Een houtrecyclage bedrijf opende een nieuwe productiesite voor de aanmaak van geperste houtblokken voor verpakkingsmaterialen. Deze nieuwe site is een 6 hectare onverhard terrein dat het plaatsen van masten en bekabeling niet eenvoudig maakte.

Om deze reden adviseerde GTV een combinatie van een radiocommunicatie netwerk dat gekoppeld wordt aan een telefooncentrale. Dankzij een vaste IP internetconnectie en een 4G draadloze gsm-verbinding kan de connectiviteit steeds gegarandeerd worden.

De opstelling bestaat uit portofoons die werken over een centrale repeater. Deze is op zijn beurt gekoppeld met een gateway aan een digitale telefooncentrale. Hierdoor kunnen oproepen van walkietalkies naadloos overgaan van radio naar gsm, sms, e-mail, telefonie, telemetrie, IoT ...

Het centrale systeem wordt gevoed met een noodbatterij die tot 12 uur werking bij stroomuitval garandeert. De radio’s kunnen uiteraard bij stroomuitval onafhankelijk onder elkaar blijven communiceren bij grote calamiteiten.

De portofoons zelf zijn IP67 gecertificeerd wat betekent dat ze volledig stof- en waterdicht zijn met een erg hoge val-bescherming.

Het radionet heeft meerdere doelen:
- Interne communicatie tussen de medewerkers op de site en de kantoren
- Zowel individuele als groepsoproepen
- Communicatie met de bulldozers voor het laden en lossen van vrachtwagens
- Direct telefoneren met het 50 km verder gelegen moederbedrijf of naar gsm van verantwoordelijken
- Ontvangen van dringende foutmeldingen van de productie-installatie
- In een volgende fase werken we aan het doorsturen van barcodedata vanuit het logistiek magazijn

Veiligheidsoplossingen dankzij radiocommunicatie

Veiligheidsoplossingen dankzij radiocommunicatie

Veiligheidsoplossingen via radiocommunicatie
Als uw werknemers vaak alleen (‘s nachts) werken, in afgelegen gebieden of in een mogelijk gevaarlijke omgeving, dan hebt u noodfuncties nodig op uw walietalkies.

Een alarm wordt op het hele netwerk verzonden door het apparaat dat de noodsituatie heeft geactiveerd en dat alarm kan doorkomen als een stem-, tekst- of toonalarm. Het alarm kan op elke gewenste manier via het systeem worden geadresseerd, hetzij rechtstreeks naar walkietalkie, gsm of e-mails.

Men kan op diverse manier een alarm gaan activeren:
- Er is geen reactie bij een oproep
- De walkietalkie is te lang inactief geweest
- De walkietalkie beweegt helemaal niet of net te veel
- De paniekknop is ingedrukt
- De walkietalkie is uit een specifieke grens verdwenen (alarm via gps-positie)
- De periodieke peiling van de lone worker wordt niet tijdig beantwoord.

Lone worker
De Lone worker functie heeft een timer in de radio die inactiviteit meet.

Als de timer overgaat, wordt een waarschuwing gegeven. Indien daar geen reactie op komt, wordt het alarm geactiveerd.

Man Down
Bij man-down detecteert het toestel automatisch of de walkietalkie onder een bepaalde hoek is gekanteld.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de radiogebruiker omgevallen, bewusteloos of gewond is. Bij deze hoek of als het toestel horizontaal is, wordt het alarm geactiveerd nadat een waarschuwing aan de gebruiker is gegeven.

Paniekknop
De walkietalkies worden geleverd met een noodknop die meestal oranje is en zich aan de boven- kant van het apparaat bevindt.

Deze kan worden geprogrammeerd om een alarm naar het basisstation of naar andere radio’s te sturen. De identiteit van de persoon die het alarm afgeeft wordt getoond aan apparaten met display.

Verdubbeling capaciteit in Antwerps havenbedrijf

Verdubbeling capaciteit in Antwerps havenbedrijf

Onze klant in de Antwerpse haven die gebruik maakte van een analoge oplossing had door zijn groei nood aan extra gesprekscapaciteit.

Gelet op het beperkt aantal beschikbare frequenties in het havengebied is de toekenning van extra duplex
frequenties een onmogelijke opdracht.

De overstap naar een digitaal netwerk met Hytera XPT- repeaters bood hier de oplossing, de gesprekscapaciteit werd op deze manier in één klap verdubbelt.

Bij de opstart van het dossier werd een signaalmeting uitgevoerd op het volledige terrein om de juiste keuze van vermogens, antennes en opstellingen te bepalen. Met deze gegevens ondernam GTV de nodige stappen om bij het BIPT de bestaande frequenties te
digitaliseren.


Alle analoge portofoons en mobilofoons werden vervangen door een digitale heavy duty variant met hoge batterij autonomie. Bepaalde medewerkers ontvingen een PRIOR apparaat waardoor ze ten alle tijde lopende gesprekken kunnen onderbreken of een noodsignaal kunnen uitzenden. Andere gebruikers beschikken dan weer over een toestel met man-down sensor en noodknop.

Bij calamiteiten wordt de gps-locatie van deze apparaten naar de dispatch doorgestuurd.
De technische ploeg van GTV deed alle werkzaamheden inzake opbouw van het netwerk, inbouw in rollend materieel en kranen. Door een nauw- keurige planning werd de overstap naar het digitale net naadloos uitgevoerd en kon het bedrijf tijdens de migratie de communicatie steeds garanderen.

Zowel de set-up van het netwerk als de programmatie werd zo voorzien dat de toevoeging van extra gebruikers of gespreksgroepen eenvoudig kan georganiseerd worden.

Communicatieoplossingen voor bedrijven in groei

Communicatieoplossingen voor bedrijven in groei

Hoog, laag of ijskoud
De recente verbouwing en bijbouw van een groot geautomatiseerd hoogbouwmagazijn en diepvriescellen zorgden ervoor dat onze klant - actief in de voedingssector - een radiocomnetwerk had dat niet meer voldeed aan zijn noden.

Communiceren in groep was prioritair opdat meerdere medewerkers van dezelfde afdeling met elkaar in verbinding konden staan.

Daarbij was het bedrijf op zoek naar een betrouwbare manier om zowel binnen als buiten te kunnen communiceren, zowel vanop het hoogste punt van hun hoogbouw binnen als het koudste punt van de diepvriescellen.

Na diverse metingen, een capaciteitsstudie en veiligheidsoverleg beschikt de klant nu over digitale
toestellen met man-down sensor en noodknop die makkelijk te bedienen zijn met handschoenen aan.

Gezien er voldoende capaciteit gecreëerd is door de plaat- sing van een DMR repeater voor het functioneren van de site, maakt nu ook de security afdeling gebruik van het radionet die over de gehele site beschikbaar is.

Optimalisatie van radiodekking: van analoog naar digitaal

Optimalisatie van radiodekking: van analoog naar digitaal

Een productiebedrijf had een tekort aan radiodekking sinds de aanbouw van nieuwe loodsen. De analoge radio’s die het bedrijf al jaren gebruikte waren helaas niet meer toereikend om de volledige site te dekken.

In deze situatie adviseerde GTV een digitaal NexEdge radionet met
bijhorende portofoons. De repeater kon discreet op het dak van de site geplaatst worden.

De digitale portofoons filteren het achtergrondlawaai weg in de luidruchtige omgeving van dit productiebedrijf waardoor de gebruikers ook goed verstaanbaar blijven in alle situaties, zoals bijvoorbeeld in het pomphuis of machinekamer. Accessoires specifiek voor heavy-duty gebruik zorgen voor extra comfort voor de gebruikers.

Daarbij komt dat er jaarlijks een directe besparing van 50% op de radiolicentie kon worden gerealiseerd gezien de keuze voor digitale technologie.

Radiocommunicatie in de sportwereld

Radiocommunicatie in de sportwereld

Eerste klasse communicatie
Met jarenlange ervaring in radiocommunicatie is GTV ook actief in de sportwereld waar men hoge eisen stelt aan een betrouwbaar radiocomnetwerk.

Meerdere eerste en tweede klasse voetbalploegen maken gebruik van vergunningsvrije portofoons om met medewerkers in contact te staan.

Naast de evidente veiligheidsrisico’s die dit met zich meebrengt, is dit ook een weinig schaalbare oplossing in geval van uitbreiding. Aanbouw van nieuwe tribunes en/of het gebruik van dynamische LED reclameborden kan zorgen dat het bereik drastisch daalt.

Dankzij de NexEdge portofoons van Kenwood is het geen probleem om met diverse storingsbronnen in de omgeving om te gaan. Daarnaast zijn deze portofoons uitermate geschikt voor gebruik tussen de luidruchtige menigte of in grote betonnen constructies zoals stadions. Verder kunnen deze ploegen ook profiteren van gebruiksrechten die gerelateerd zijn aan het smalbandig NexEdge protocol, en dus besparen ze dus flink op hun jaarlijkse vergunning.

Autosport
Ook in de autosport heeft GTV de nodige expertise.

De hoge snelheid van de wagen heeft invloed op de elektronica die wordt ingebouwd dus hier zijn standaardoplossingen zeker niet van
toepassing. Ook hier zorgt de overstap naar digitale systemen voor betere geluidskwaliteit en een grotere gebruiksafstand op het circuit.

Het geheel is zodanig geprogrammeerd dat elke gebruiker zowel met collega’s in de pitstop, als met de piloot kan communiceren, dit bij hoge snelheid en door actieve geluidsonderdrukking.